/>
Yazar, Eğitim Uzmanı, Danışman Navid Moghaddam Gavgani
Ben Ceren Navid Moghaddam Gavgani,
Çiftçi bir babayla, ev hanımı bir annenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarımın tamamında birbirinden farklı etkinliklerde, insanları bir araya getiren, buluşturan, faydalı olmaya çalışan bir insan olmaya gayret gösterdim. Çocukken ve gençlik yıllarımda yaptığım o faaliyetlere bugünki ben olarak baktığımda, yaşamımın ne kadar da paralel ve tutarlı bir şekilde ilerlemiş olduğunu şaşkınlıkla izliyorum. Bu dönemlere ait unutamayacağım bir anım şöyledir : O dönemin koşullarında, çok kalabalık bir lisede okul başkanlığı görevini üstlenmiştim. Ailenin de en büyük çocuğu olmam, sorumluluk almak konusundaki korkusuzluğumun şüphesiz ki en önemli ilham kaynaklarındandır. Bu görevim sırasında okulumuzda yaşıtlarım arasındaki sohbet konularından hoşlanmayıp, nasıl dönüştürebileceğimi düşünürken, aklıma ‘Gazete Köşesi’ kurmak fikri gelmişti. “Bu köşede her güne ait gazeteler, her haftaya ve aya ait dergiler olmalı, arkadaşlarım boş zamanlarını bu köşede kendilerini ve bakış açılarını geliştirerek geçirmeliler. ” diye düşünmüştüm. Tabii ki fikrin ekonomik tarafı da vardı. Bunun için her gün, bir sınıfın bu ekonomik sorumluluğu almasını sağladım. Böylece bir öğrenci için ödeyeceği ücret, bir simit parasından daha çok olmayacaktı. Köşe’yi kurmayı başarmıştık ve ilk başlarda garip karşılansa da zaman içerisinde okulun vazgeçilmez alanlarından biri haline gelmişti. Geçtiğimiz aylarda, o okulda hala görevine devam eden öğretmenim, bu fikrin uzun yıllar daha okulda devam ettirildiğini söyledi. Bunu duyduğumda kendimi yine o tuhaf his içinde buldum. Şimdilerde de insanlara dokunurken hissettiğim duygunun aynısı, belki de bu duygu, bir çeşit ihtiyacın ürünü kim bilir ? “Bir işe yarama ihtiyacı” veya bir varlık anlamlandırması belki de “ben de varım” diyebilme biçimimiz.
Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden 2012 yılında mezun oldum. 2012-2015 yılları arasında Türkiye Gençlik ve Çocuk Müzeleri Derneği Ege Bölge sorumlusu olarak, Ulusal ve Uluslararası alanda düzenlenen birçok organizasyonda aktif rol aldım. Yaşamın her alanında kendimi geliştirmek için eğitimler aldım. Bu eğitimler, ilgi alanlarıma, yeteneklerime, geliştirmek istediklerim ve zayıf olduğunu düşündüğüm özelliklerime hitap eden, zaman zaman da birbiriyle ilgisi olmayan eğitimlerdi. Bugün geçmişte aldığım her eğitim için “iyi ki “ diyorum. Bugünki performansıma katkılarını, ilginç anlarda derinden anlayabiliyorum. Tiyatro, Oyunculuk, Yaratıcı Drama, Takım çalışması, Etkili İletişim, Beden Dili, Eğitim Yönetimi ve Denetimi, Liderlik, İkna teknikleri ve Hikaye anlatıcılığı aldığım bu eğitimlerden bazılarıdır.
Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk görev yerim bir köy oldu. Muğla ilinin, Yatağan ilçesine bağlı, etrafı ormanlarla çevrili ve eskiden rumların yaşadığı, dörtyüz hanelik nüfusu geçmeyen, Katrancı köyü. Bu yerde mesleğe başlamış olmanın, hem hayat hem de kariyer anlamında bana büyük katkıları olduğuna inanıyorum. Köyün masalsı yaşam biçimi dışında, ısınma ve şehre inebilmek konusunda yaşadığım zorlukları, bugün kent yaşamında pek çok zorluğun üstesinden kolaylıkla gelebilmemi, kontrol edemediğim durumlar karşısında daha hoşgörülü ve sabırlı olmamı sağladı. Birleştirilmiş sınıflarda verdiğim derslerde aynı anda dört farklı sınıf seviyesinde öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için oluşturduğum metaryaller, etkinliklerin de bugünki inovatif bakış açımı çok zenginleştirdiğini düşünürüm.
2011 Yılında Çağdaş Drama Derneği bünyesinde “Yaratıcı Drama Liderliği” eğitimleri ardından, eğitim faaliyetleriyle, drama becerilerini ilişkilendirmeye yönelik çalışmalar yaptım. 2012 yılında ise “Çocuk Müzeleri” kavramıyla tanıştım. Bu yıldan itibaren, müzeler ve drama yoluyla anlatılarımı güçlendirecek teknikler geliştirmeye çalıştım. Rahmi Koç müzesinde “okul dışı öğrenme” programı tasarlayarak yüzlerce öğrenci ve öğretmenle çeşitli eğitim programları projeleri gerçekleştirdim.
2014 Yılında Türkiye’nin Storytelling alanındaki en önemli ismi Sinan Sülün’den, storytelling alanına yönelik çalışmalar yapmam gerektiğine dair tavsiye üzerine, bu alanda eğitimler almaya başladım. Türkiye, Amerika, Londra merkezli eğitimler sonrasında uzman olarak iş insanlarına, özel sektör çalışanlarına, önemli kurum ve firmalara, okullara ve daha pek çok alandaki kendini geliştirmek isteyen bireylere eğitimler ve atölyeler düzenledim, düzenlemeye de devam ediyorum. Ulusal ve uluslararası alanda yaptım proje ve eğitimlerde daima gelişmek ve daha fazla verim sağlamak adına yoğun bir şekilde çalışıyorum.
2020 yılında engelli bireylerin toplumda ve eğitimde yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek için Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği çatısı altında, Türkiye’nin ilk “Engelsiz Eğitim Zirvesi” ni gerçekleştirdik. Bu organizasyonda Türkiye’nin her bölgesinden temsilcilerle yaptığımız sayısız toplantı ve çalışma ardından, etkisi çok büyük bu zirvede farkındalığı arttırmaya yönelik sürdürülebilir projeler için pek çok ilham aldık. Bugün hala zirvede alınan kararlar ve oluşturulan projelerin çalışmaları devam etmektedir.
2020 GAMFED Türkiye çatısında onlarca öğretmen ile hikayeleştirme alanında çalışma fırsatı buldum.
2021 Yılında ASELSAN bünyesinde eğitim alanındaki projelere katkı sağlayarak Türkiye genelindeki yüzlerce genç ile çalışma imkanı buldum.
2021 Yılında LÖSEV İnci projesi kapsamında yaptığımız çalışmalarla hem öğrencilerin sosyal sorumluluk alanındaki farkındalığını arttırmayı hedefledik. Yine aynı yılda Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde hikayeleştirme alanında eğitimler vermeye başladım, bu eğitimlere proje dönemleri oluşturarak devam ediyorum.
2023 yılında çıkardığım “ Öğretimde Yaratıcı Bir Yol: Hikayeleştirme” isimli kitabım aynı niyetlerle kaleme aldığım, eğitimlerime doğrudan katılma fırsatı olmayan kişilere, bu içerikleri ulaştırabilmemin, en azından bu yolla ilişki kurabilmenin iyi bir yolu olarak gördüğüm için yazılmıştır.
2023 Yılında kurmuş olduğum Mac Academy bünyesinde kadınlar başta olmak üzere mesleki pek çok alanda, uzman eğitmenler ile birlikte eğitimler veriyor, istihdamı arttırmaya yönelik faaliyetler yürütüyorum. Ulusal ve uluslararası belge verme yetkisi ile diğer kurumlardan kendini ayıran akademide ayrıca yurtdışında okuma ve çalışma imkanları sunuyorum. Bununla birlikte Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde eğitim kampları organize ederek, gelişme arzusunda olan bireylerin buluşmasına ve yeni iş alanları yaratmasına uygun ortamlar sağlamaya gayret ediyorum.
Bugün hala bir cumhuriyet kadını olarak büyük bir heyecan ve aşkla eğitimler almaya, eğitimler vermeye, projeler üretmeye, ilham olmaya ve ilham vermeye, dokunmaya, işe yaramaya, var olduğumu hissetmeye ; özellikle kadınların iş yaşamındaki girişimlerini destekleyici faaliyetlerde bulunmaya devam ediyorum.
Uzman Eğitimci bugün hala balıkesir sınırları içinde bulunan Antik Manastır Butik Otelde eğitimlerini vermeye devam ediyor.