/>

Yargı Paketinde Neler Var ?

Yayınlama: 09.03.2024
A+
A-

8. YARGI PAKETİ NELER İÇERİYOR?

Kamuoyunda “8. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. 8. Yargı Paketindeki Ceza kanunu ve Ceza İnfaz Kanununa ilişkin düzenlemleri Avukat Rıfat Sarı değerlendirdi. Yıllarca Cumhuriyet Savcılığı, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yargıtay Savcılığı yapan, halen kendisinin kurucusu olduğu Ankara merkezli Zer Hukuk bünyesinde başta Cinayet Suçları ve Uyuşturucu suçları olmak üzere Türkiye’de Ağır ceza davalarının en çok aranan avukatlarından Rıfat Sarı 8. Yargı paketindeki ceza hukuku ve ceza muakemesi hukukuna ilişkin düzenlemelerle ilgili şu açıklamaları yaptı; Bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.

Yasa ile örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek.

Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza, yarısına kadar indirilebilecek.

Düzenlemeye göre, yakalama ve tutuklama işlemlerinin yanı sıra adli kontrol işlemlerine karşı, kanunda öngörülen başvuru imkanlarından yararlandırılmayan kişiler, tazminat isteminde bulunabilecek. Konutu terk etmemek veya uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla hastaneye yatmak dahil, tedavi veya muayene tedbirlerine tabi olmak ve bunları kabul etme şeklindeki adli kontrol yükümlülükleri uygulandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilenlerin, tazminat isteminde bulunabilmelerine imkan tanınıyor. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı istinaf yoluna başvurulabilecek. Yasa ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle de istinaf istemi, ve temyiz istemi hükmün gerekçesiyle birlikte tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 hafta içinde yapılabilecek. Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat talepleri, Tazminat Komisyonunca karara bağlanacak.


Eski Cumhuriyet Savcısı Avukat Rıfat Sarı, Türkiye’deki adalet sisteminin çok çok hantal işlediğini, bu düzenlemelerin çok yetersiz olduğunu, Adaletteki gecikmelerin ve yetersizliklerin herkesin kendi adaletini kendisinin gerçekleştirme gibi başıboşluk yarattığını dile getirdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.