/>
İkinci el araç piyasası, kredi faiz oranlarının yükselmesiyle durgun bir dönemden geçerken kredi kartı üzerinden yapılan satışlar da pazarda istenen hareketliliği getirmedi. Yılın ilk 4 ayında araçların fiyatlarında 100-150 bin TL arası artış yaşanırken ikinci elde bir aracın ortalama satış süresi 50 güne kadar çıktı.
Kredi faiz oranlarının yükselmesiyle durgun bir döneme giren ikinci el araç piyasasında çare, kartlı satışlarla aranırken galericilerin istediği hareketlilikten uzak günler yaşanıyor. Araç almak isteyen vatandaşlarsa fiyatların tekrar artmasından endişeli.
GALERİCİLER KREDİ DÜZENLEMESİ BEKLİYOR
Sıfır otomobillerin, yalnızca peşin alım imkanı olanlar tarafından alınabildiği kredilerdeki yüksek faizli dönem, ikinci el araçların da fiyatını etkiliyor. Sektör kaynakları pazarın durgun olduğunu belirterek kredilerle ilgili bir düzenleme beklentisi içinde olduğunu belirtiyor.
Kredilerdeki yüksek faiz nedeniyle kredi kartına taksit seçeneğini zorlayan galericiler, bu yöntemle satışlarını artırmaya çalışırken kart limitleri ve taksit sınırları gibi durumlar da satışları etkiliyor.
OTOMOBİL ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN HANGİSİ?
Araç almak isteyen vatandaşlarsa “Beklemek mi yoksa kısa süre içinde araç almak mı daha doğru?” sorusuna yanıt ararken son aylarda piyasadaki durgunluğun araç almak için bir fırsat olabileceğini düşünenler bütçelerine uygun araçlar için ilanları ve oto pazarlarını geziyor.
Enflasyon değerlerinin değişken olmadığı yıllarda araç piyasası ilkbaharda hareketlenir, araçlar da sonbahara kadar değer kazanırdır. Ancak son yıllarda görülen enflasyon artışı piyasalardaki dengeyi de değiştirdi.
ARAÇLARIN SATIŞ SÜRESİ UZADI
Piyasadaki durgunluk araçların satış süresini artırırken bir aracın satılması ortalama 1 ayı bulurken bu sürenin 50 güne çıktığı da belirtildi. Bu durumun fiyatlar üzerinde baskıya neden olduğu tahmin edilirken yeni yılla birlikte sıfır araçlardaki fiyat artışının ikinci ele de yansıdığı görüldü. Ocak-Nisan arasında araç fiyatlarında 100-150 bin TL arası artış yansıdı.