/>
Bir sektörün yıldızı parlamaya görsün hemen o sektörle ilgili olarak belli belirsiz birçok danışman veya danışmanlık firmaları çoğalır.İşin çok acı tarafı ise mesleki tecrübesi olmaması sebebi ile de madur olan hep firmalar olmaktadır.Konunun uzmanı Gurbet Altaya sorduk.
Danışmanlık mesleği uzun yıllar sektör tecrübesinin yanı sıra şirket yönetmiş,ilişki yönetimini, personel eğitimini ve en önemlisi de zaman yönetimini çok iyi bilen uzman olmalıdır.Kulaktan dolma bilgilerle değil,araştırmacı ruhu,irdeleyici yönü ve ikna edici yönü de çok kuvvetli olmalıdır.
Maalesef son dönemde özellikle ihtisas alanım sağlık turizmi olduğu için birçok danışman ünvanı olan firma veya kişiler sağlık turizmi danışmanı ünvanı ile gelip,firmaları madur edip çok zor duruma sokmuşlardır.
Sağlık Turizmi danışmanlığı için iki kriter öne çıkmaktadır.
1-Sağlık Turizmi yapmış ve tecrübelerini danışmanlıkta kullanabilirler.
2-Sağlık Turizmi ile ilgili mevzuatları,aşamaları ve kriterleri çok iyi bilen kişi ya da kurumlar olabilir.
Tabii ki sağlık turizmi danışmanlığının da birkaç aşaması vardır.Bunlar;
1-Dijital Pazarlama Danışmanlığı
2-Sağlık Turizmi teşvikleri Danışmanlığı
3-Satış ve Pazarlama Danışmanlığı
Bunların hepsi ayrı ayrı uzmanlık gerektiren dallardır.Oysa sadece kulakdan dolma bilgiler ve birkaç makale okuyarak bunu yapmaya çalışanlar kısacası “kervan yolda düzülür..” hesabı ile hele bir başlayalım birlikte öğreneriz ile birçok hata yapılmaktadır.
Örnek vermek gerekirse;
1-Dijital Pazarlama Danışmanlığı için sadece sosyal medyada reklam açmak,reklam yönetmek değil hedef ülkeler,reklam içeriği,hatta reklam görselleri çok ama çok önemlidir.Kısacası ben sosyal medyada reklam vermeyi biliyorum demek dijital pazarlama danışmanlığı değildir.
Özellikle yapılan işlemlere göre hedef ülkeler,hatta hedef bölgeler,yapılan görsel çalışmalar ve en önemlisi yeni müşteri başına düşen maliyet çok ama çok önemlidir.
Birçok firma maalesef dijital pazarlama danışmanlığı altında bu işi bilmeyen firmalara bu işi vererek binlerce hatta milyonlarca para kaybetmetedirler.
2-Sağlık Turizmi Teşvik Danışmanlığı için ise “şu kadar sürede teşviklerin hesaba geçer..” mantığı ile firmalar yanıltılmaktadırlar.Oysa teşvikler normak prosedürde önce Hizmet İhracaatçıkar Birliği (HİB) kontrolünden geçtikten sonra Ticaret Bakanlığının ödeme programına alınmaktadır.Bu program süreleri bellidir.Buna kim olursa olsun müdahale yapılamaz.İlk başlanğıçlarda özellikle Hizmet İhraccatçıkar Birliğinde (HİB) sürenin uzaması yeni personelerle teşafi edilmiş ve çok daha kısa sürelerde inceleme tamamlanmaktadır.Buradaki danışmanlık sadece evrakların doğru yapılması ve zamanında sisteme yüklenmesiyle yapılabilir.
3-Satış ve Pazarlama Danışmanlığı için ise satışı bilen tercümanların bulunması şeklindedir.Satışçıkarın bulunması ve eğitilmesi ve gelen yeni numaraların satışa döndürülmesi oranını kapsamaktadır.
Aynı şekilde satıştan anlamayan ya da satışı sağık turizmini bilen fakat birçok noktada firmanın hastalarını çalan birçok tercümenler duymaktayız.Oysa sistemle,denetimle ve de sık sık eğitimlerle yeni numaraların satışa döndürülme oranı yükseltilebilir.
Kısacası sağlık turizminde uzun yıllar tecrübesi olan, devlet kademesinde işlerin nasıl yapılığını,doğru evrakların nasıl hazırlandığını bilen,en önemlisi de etik değerlere göre çalışan firmalar tercik edilmeli ki hem kurumu en ileriye taşımalı hem de zamanla maddi ve manevi kayba uğramamalıdır.
Öğr.Gör.Gurbet ALTAY
Sağlık Turizmi Strateji ve Marka Danışmanı
www.gurbetaltay.com