/>
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Kuran-ı Kerim yakma girişimlerine karşı Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yakın diyalog içinde olduklarını söyledi. Önlemler araştırdıklarını belirten Kristersson, “İkinci Dünya Savaşından sonra en ciddi güvenlik durumunu yaşıyoruz. Kuran-ı Kerim krizini başka ülkelerin İsveç aleyhine kullandığının farkındayız.” ifadelerini kullandı.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yakın diyalog içinde olduklarını ve Kur’an-ı Kerim yakma girişimlerine karşı önlemler araştırdıklarını söyledi. Kristersson, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en ciddi güvenlik durumunu yaşıyoruz. Kur’an-ı Kerim krizini başka ülkelerin İsveç aleyhine kullandığının farkındayız.” dedi.
“DANİMARKA İLE DİYALOG HALİNDEYİZ”
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinde Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonlarına ilişkin Danimarka ile görüştüklerini belirtti. Kristersson, yaptığı yazılı açıklamada, son haftalarda İsveç ve Danimarka’da artan Kur’an-ı Kerim yakma girişimlerine karşı Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile görüştüğünü ve Danimarka ile yakın diyalog halinde bulunduklarını kaydetti.
“BAŞKA ÜLKELER İSVEÇ ALEYHİNE KULLANIYOR”
İsveç’in İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra “en ciddi güvenlik durumunu” yaşadığını belirten Kristersson, “Kur’an-ı Kerim krizini başka ülkelerin İsveç aleyhine kullandığının farkındayız.” ifadesini kullandı.
“YASAL MEVZUATI ANALİZ ETMEYE ÇOKTAN BAŞLADIK”
İfade özgürlüğünü ve gösteri özgürlüğünü savunduklarını vurgulayan Kristersson, şu ifadelere yer verdi: “Farklı geçmişlere ve inançlara sahip insanlara saygı duyma konusunda güçlü bir geleneğe sahibiz. Din özgürlüğü toplumlarımızın doğal bir dayanağıdır. İsveç’te ulusal güvenliğimizi ve yurt dışında İsveçlilerin güvenliğini güçlendirecek önlemlerin kapsamını araştırmak amacıyla ‘Kamu Düzeni Yasası’ da dahil olmak üzere, yasal mevzuatı analiz etmeye çoktan başladık.”
BAKAN FİDAN, İSVEÇLİ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞMÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç Dışişleri Bakanı Billström ile bugün telefonda görüşmüş, iki mevkidaş Kur’an-ı Kerim’e karşı İsveç’te düzenlenen saldırıları ele almıştı. Fidan, ifade özgürlüğü kisvesi altında bu aşağılık eylemlere devam edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak İslam dünyasında büyük tepkiye yol açan saldırıların önlenmesi için İsveç hükümetinden Türkiye’nin somut adımlar beklediğini kaydetmişti.
KUR’AN-I KERİM YAKMAK İÇİN YİNE İZİN İSTEDİLER
Öte yandan emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ülkede daha önce de Kur’an-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momika ve Salwan Najem’e 31 Temmuz’da İsveç Parlamentosu’nun önünde Kur’an-ı Kerim yakma izni verildi. Polis, bu ikilinin, hafta içinde de Stockholm’ün Botkyrka bölgesinde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Fittja Ulu Camisi ve Stockholm’ün İran Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmak için izin istediğini ve bu izinlerin beklediğini söyledi. İsveç’te son olarak 20 Temmuz’da Momika, Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim’i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.
GÖÇMENLER OFİSİ, MOMIKA’YA DAVA AÇTI
İsveç Göçmenler Ofisi, 11 Temmuz’da, Momika ile ilgili, oturma ve çalışma izninin iptali ve sınır dışı edilmesi için dava açtı. Kurumdan yapılan açıklamada, Momika’ya 16 Nisan 2021’de ülkede çalışma ve oturma izni verildiği ve bu iznin 16 Nisan 2024’te biteceği aktarıldı. İsveç Expressen gazetesi ise Momika hakkında Irak’ta bulunduğu sürede “savaş suçu” işlediği şüphesiyle Göçmenler Ofisi tarafından dava açıldığını yazdı.
Kaynak: / Atila Altuntaş – Dünya Mette Frederiksen Mevlüt Çavuşoğlu Danimarka İsveç Dünya Güncel Haberler