/>
Norveç’te 2011 yılında bombalı araçla gerçekleştirdiği saldırıdan sonra, İşçi Partisi’ne ait bir yaz kampında gençleri katleden neo-Nazi Anders Breivik tutukluluk koşulları nedeniyle Norveç devletine dava açtı. Kaldığı hücrede spor yapabileceği bir oda, özel banyo ve kendi mutfağı bulunan Breivik, mahkemeden dış dünyayla iletişiminin açılmasını da talep etti.
Norveç‘te 2011 yılında 77 kişiyi öldüren neo-Nazi Anders Breivik, cezaevindeki tecrit koşullarının “insan haklarına aykırı” olduğu iddiasıyla Norveç devletine dava açtı.
“KOŞULLAR NEDENİYLE ARTIK YAŞAMAK İSTEMİYOR”
Norveç Adalet Bakanlığı, güvenlik gerekçeleriyle Anders Breivik’in diğer mahkumlardan ayrı tutulması gerektiğini savunuyor. Breivik’in avukatıysa, 44 yaşındaki müvekkilinin, tutukluluk koşulları nedeniyle “artık yaşamak istemediğini” belirtti. Pazartesi görülen duruşmada avukat Oeystein Storrvik, “12 yıldır izole halde. Tamamen dışarıya kapalı bir dünyada yaşıyor, artık yaşamak istemiyor” dedi. Breivik, mahkemeden dış dünyayla iletişiminin açılmasını da talep etti.
SPOR SALONU VE KENDİ MUTFAĞI VAR
Breivik’in, Ringerike Cezaevi’nde tutulduğu iki katlı özel bir bölüm geçen ay Norveç televizyonu tarafından görüntülenmişti. Burada spor yapabileceği bir oda, özel banyo ve kendi mutfağı bulunuyor. Norveç Adalet Bakanlığı avukatları Breivik’in yemek yapmaktan, oyun oynamaya, yürüyüşten, basketbola birçok farklı aktiviteye erişiminin olduğunu belirtiyor.
RAHİP VE SAĞLIK GÖREVLİLERİYLE GÖRÜŞEBİLİYOR
Adalet Bakanlığı yetkilileri, Breivik’in gardiyanlar, bir rahip ve sağlık görevlileri ile görüşebildiğini, dolayısıyla izolasyonunun da sınırlı olduğunu söylüyor. Buna ek olarak her iki haftada bir iki mahkumla birer saat görüşme imkanı var. Ayrıca yakın zamana kadar bir gönüllü Brevik’le görüşmeye geliyordu ancak bu hizmet Breivik’in talebi üzerine sona erdi.
“HALA AYNI GÖRÜŞLERE SAHİP, ÇOK TEHLİKELİ BİR MAHKUM”
Avukat Andreas Hjetland mahkemeye yaptığı savunmada, “Çok aşırı tehlikeli bir mahkum, aşırı önlemler gerektiriyor. Yaptığı şeyle hala gurur duyuyor. Hala aynı ideolojik görüşlere sahip” dedi.
“YARAMIZI DAHA DA DEŞİYOR”
Büyük oğlu saldırıdan kurtulan Ingrid Kragh Swang, Norveç televizyonuna yaptığı açıklamada, bunun sürekli gündeme getirilmesinden tiksinti duyduğunu söyledi, “Bu bizi çok yıpratıyor ve yaramızı daha da deşiyor” dedi.
NE OLMUŞTU?
Breivik Oslo’da 22 Temmuz’da bombalı araçla gerçekleştirdiği saldırıdan sonra, İşçi Partisi’ne ait bir yaz kampında gençleri katletmişti. Bombalı saldırıda 8, Utoya adasındaki gençlik kampındaki saldırıda da 69 kişi hayatını kaybetmişti.
NORVEÇ YASALARININ İZİN VERDİĞİ EN UZUN CEZA
Breivik 2012 yılında çıkarıldığı mahkemede, 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu Norveç yasalarının izin verdiği en uzun ceza; ancak mahkumiyeti bittikten sonra hala bir tehdit oluşturduğu kanısı oluşursa cezası uzatılabiliyor. Breivik 2016’da da Norveç devletine karşı insan hakları davası açmış ve bir kısmını kazanmış ancak bir sonraki yıl bu karar bozulmuştu.
Breivik 2022 yılında da şartlı salıverilme başvurusu yapmış, mahkeme “değişmediği ve hala toplum için risk oluşturduğu” gerekçesiyle bu başvurusunu reddetmişti.
Adalet Bakanlığı Norveç Spor Mahkeme Saldırı İnsan Hakları Politika Dünya Güncel Haberler